Verslag kunstenaars verdienen beter

Door Roos Terra , geplaatst op 01-08-2017

Wil je succesvol zijn (lees, je eigen brood verdienen) met kunst, dan zul je ook een ondernemer moeten zijn. Ik wil dat en daarom bezocht ik de inspiratiedag Kunstenaars Verdienen Beter. Wat daar gebeurde…

Peter Maasdam is kunstenaar, maar vooral ondernemer: art-repreneur. Gestart als gymleraar heeft hij vervolgens de grootste kunstuitleen van Nederland opgezet. Daaruit voort kwamen nog wat bedrijven en uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan: hij werd kunstenaar. Nu hij zoveel heeft bereikt wil hij daarover vertellen. Deze dag wilde hij inspireren. Alle informatie was gratis! Je hoefde allen voor de lunch te betalen. Hum, wat is dan zijn verdienmodel?

Peter Maasdam had goede tips over waarde, concurrentie en reclame maken. We kregen oefeningen te doen, bijvoorbeeld met onze linker arm aangeven hoe goed we ons werk vinden en met onze rechter arm aangeven hoeveel je daarmee verdient. Verhelderend. Bijna iedereen had hiertussen ongelijkheid. Ik helaas nog ook.

Op een gegeven moment vertelde hij over het coachingsprogramma dat hij biedt. Wie wil dit? In de zaal gingen handen omhoog. Een meisje werd naar voren geroepen. Ze kreeg een mooi aanbod, maar ze moest nú beslissen. Iemand anders die ook zijn hand op had gestoken mocht vertellen waarom hij het wilde. Hij zei ja. Alle anderen die ook hun hand op hadden gestoken mochten naar voren komen. Zij kregen ook allemaal dit aanbod, dat alleen op dat moment gold. Zijn verdienmodel: het aanprijzen van en deelnemers regelen aan zijn coachingsprogramma. Velen in de zaal vonden het stuitend. Het was wel even awkward, maar ik vind het eigenlijk geniaal. Hij scheidde meteen het kaf van het koren. Hijzelf zei hierover: “ja, het is een Amerikaanse marketingtruc, je kunt eraan wennen”. Ik besloot op dat moment het coachingsprogramma niet volgen, maar ben je naar zoiets op zoek? Ik raad het zeker aan. (Inmiddels heb ik het coachingsprogramma gevolgd en kan het je van harte aanraden. Wil je weten waarom? Bel me! Ik vertel er graag over.

Copyright © 2021, Roos Terra.